Å bla i en bibel kjennes litt spesielt. Disse tynne, tynne sidene som er fylt med bittesmå bokstaver og tall, bokstaver som skaper fortellinger og tekster som er blitt lest i hundrevis av år. Og som betyr så mye for så mange. Om man er troende eller ikke; man kan nesten kjenne at en hellig bok er av stor betydning når man holder i den.
Bibelen består av to hoveddeler; Det Gamle testamente og Det Nye testamente. Vi finner til sammen 66 små bøker i Bibelen og den kalles derfor ofte en bok med mange bøker. Den er som et lite bibliotek, og det kan virke vanskelig å skulle finne fram til den ene teksten man leter etter. Her finner du en forklaring på Bibelens oppbygging, og hvordan du kan finne fram i den. Først i Bibelen står det en innholdsfortegnelse. Der finner man oversikten over både Det Gamle testamentet og Det Nye testamentet.
Det Gamle testamentet finner vi i Bibelens første del. Det er her vi finner de 5 Mosebøkene. I tillegg finner vi 12 andre historiske bøker om Israelfolket, 6 poetiske bøker og 16 profetiske bøker, 39 bøker i alt. I Det Nye testamentet, som er lenger bak i Bibelen, finner vi historiene om Jesus, hans liv og virke; De 4 evangeliene, Apostlenes gjerninger, 13 brev fra apostelen Paulus, 8 andre brev og Johannes' åpenbaring. 27 bøker i alt. Alle bøkene i Bibelen har forkortelser, og disse står også i innholdsfortegnelsen. Eksempler på dette kan være:
Mos (Mosebøkene), Joh. (Johannesevangeliet), Matt. (Matteusevangeliet), Kor. (Korinterne). Hver av disse bøkene er delt inn i kapitler og vers. Kapittelet angis ved et stort tall, og versene vises med små tall igjennom hele teksten. Hvis du skal finne en tekst i Bibelen, eller fortelle hvor en tekst er, fortelles det først hvilken bok teksten står i, deretter kapittelet, og så verset.
Et eksempel: Matt 7,3. Teksten vi er ute etter her står i Matteusevangeliet (Matt), kapittel 7, vers 3. 'Hvorfor ser du flisen i din brors øye, men bjelken i ditt eget øye legger du ikke merke til' |