Økologi
Økologi handler om hvordan alt i naturen forholder seg til hverandre. Alle planter, dyr og mennesker er avhengig av miljøet rundt seg.
Hvert levende vesen kalles en organisme. En enkelt organisme kan også kalles individ. Organismer som er ganske lik hverandre og som kan få avkom som igjen kan få avkom, danner en art. De individene som er fra samme art og lever i samme område, kalles populasjon. Alle artene som lever i det samme området kalles et samfunn. Alle levende arter og ikke-levende elementer i et område påvirker hverandre, kalles økosystem. Området vi snakker om kan være både stort og lite. Vi kan tenke på hele jordkloden som ett økosystem, eller vi kan se på økosystemet i en liten vannpytt. Mest vanlig er et område i størrelse som en skog, innsjø, strand, e.l. Alt i et økosystem som lever, kalles biotiske faktorer. Planter og dyr er ulike biotiske faktorer. Det som ikke lever kaller vi abiotiske faktorer. Eksempler på dette kan være vann, jord, fjell, sol.
Variasjonen i naturen kalles biologisk mangfold. Det handler for eksempel om hvor mange ulike arter som finnes. Når arter dør ut, blir det biologiske mangfoldet mindre. Noen arter er viktigere for et økosystem enn andre, og de viktigste artene kalles nøkkelarter, og hvis de forsvinner kan det gå ut over andre arter. I et økosystem har de ulike artene ulike roller. Grønne planter som danner næring gjennom fotosyntesen kalles produsenter. De som spiser andre organismer kalles forbruker. Det kan deles inn i ulike nivåer ut fra hva de spiser, førsteforbruker spiser produsentene, andreforbrukerne spiser førsteforbrukerne, og tredjeforbrukerne spiser andreforbrukerne. Dette kan vi se illustrert i en næringskjede. Vi har også noe som kalles nedbrytere, det er organismene som bryter ned døde planter og dyr, nedbryterne er bakterier, sopp og små dyr.
Næringskjedene viser bare en linje av hvem som spiser hva, men det er jo ikke slik i virkeligheten at en art kun spiser én art og blir spist av én art. For å vise dette kan vi bruke et næringsnett som viser mer utfyllende hvordan dette foregår.
I et økosystem er det både konkurranse og samarbeid mellom ulike arter. For eksempel trenger mange planter hjelp fra dyr til å spre frøene sine, og ekorn som spiser nøtter hjelper eiketrærne med å spre frø som kan spire andre steder enn rett under treet. Det kan også være andre arter enn ekorn som liker nøtter, og da blir det konkurranse. To arter som konkurrerer om ressursene påvirkes av dette ut fra hvor gode de er på å utnytte ressursene. Hvis de ikke klarer å dele på ressursene må den som taper finne nye løsninger eller så dør de ut.
Noen dyr snylter på andre dyr. Da er snylteren en parasitt og den som blir snyltet på en vert. Snylterne kan være flått, lus og lopper for å nevne noe. De suger blod fra verten sin. Aktiviteter
Sist oppdatert 18.03.16 - Elise
|