viktige hendelser3000-1750 f.v.t:Induskulturen er den eldste man kjenner fra Sør- Asia. Under utgravninger er det funnet både templer, gudefigurer og badeanlegg. Alt dette viser at dette var en høyt utviklet kultur. Man vet allikevel lite om denne kulturen, fordi man ikke har klart å tyde skriftspråket deres.
1750-500 f.v.t: Et folk kalt arierne bosetter seg i India. De har med seg sine hellige skrifter, Vedaene, og deres tro blander seg med andre religioner i Indusdalen. Arierne innfører også klassesystemet, som plasserer prestene øverst.
500-200 f.v.t:Flere asketbevegelser oppstår i India. Asketene velger å leve utenfor samfunnet, alene eller i grupper og de er opptatt av å ikke drepe noen levende vesener. De tar derfor avstand fra prestenes dyreoffer. Asketene påvirker hinduismens tanker rundt gjenfødsel og karma.
268-239 f.v.t: Keiser Ashoka er en av Indias største herskere. Han omvender seg til buddhismen og innfører den som statsreligion. Det fører til at buddhismen i en periode får stor utbredelse. Ashoka tar mye av makten fra hinduprestene, og han legger større vekt på ikkevold.
200 f.v.t-400 e.v.t: De store fortellingene Mahabharata og Ramayana blir skrevet ned.
320-500: India blir, etter lange perioder med uroligheter, samlet under Gupta-styret. Gupta-perioden er en gullalder i hinduismen, både for dikting, filosofi, kunst og lovgivning. Det blir vanligere å tilbe en bestemt guddom.
500-tallet: De første hindutemplene bygges.
700-750: Filosofen Shankara skriver om innholdet i de religiøse skriftene. Han legger stor vekt på den ene guden Brahman.
1000-1757: Muslimene erobrer stadig større områder i India. De bygger mange fantastiske byggverk, som for eksempel det berømte Taj Mahal, som er et gravmonument i Agra.
1757: Britene tar kontroll over India og legger India under britisk styre. Dette medfører at det vokser fram hindubevegelser som kjemper for en uavhengig indisk stat.
1869: Mahatma Gandhi blir født. Han blir en viktig forkjemper for Indias frihet, og han ønsker et samlet India, der alle religioner skal være likeverdige. Han er et ideal for mange som arbeider for rettferdighet og fred og hans tanker om ikkevold er kjent over hele verden.
1895: Vivekananda: Disippelen til den store religiøse lederen Ramakrishna, stifter Ramakrishna-misjonen. Den har siden bidratt til at hinduismen har blitt spredt rundt om i verden.
1947: India frigjøres fra den britiske kolonimakten. Landet blir deretter delt i to, India og Pakistan. Øst-Pakistan blir i 1971 til den selvstendige staten Bangladesh.
1948: Mahatma Gandhi blir myrdet. Han var på vei til et bønnemøte og blir drept av en hindu som er uenig i Gandhis politikk, tanker og idéer. Gandhis siste ord var «He Ram», som betyr «Åh, Gud».
Fra 1950-årene: Mange indere flytter til andre land og dette fører til at hinduismen sprer seg til hele verden, også til Norge. Den vestlige verden får stadig økende interesse for tankene i hinduismen om karma og gjenfødsel.
|
Her kan du lese mer:
Hovedside Hva vil det si å være hindu? Trosbegrep Hinduismens guder Slektskap med andre religioner Hinduismens historie Hinduismens kunst og arkitektur Modell av indussivilisasjonen
Krigsscene fra den store fortellingen Mahabharata
Mahatma Gandhi forlater fengselet i Calcutta (1938)
|