Når du skal multiplisere sammen to tall i Excel, må du bruke cellereferanser og ikke selve tallene. Vi begynner alltid formelen med = Så kan du klikke på cellene hvor tallene står, eller manuelt skrive inn navnet på cellene.
Her ser vi eksempel på at vi har funnet lønn, ved oppgitt timelønn og antall timer. For å regne ut lønna kunne vi skrevet =58*165 men i stedet bruker vi cellereferanser og formelen blir =B1*B2
Prosent-delen av et tall Hvis du har skrevet et prosent-tall i en celle, vet Excel at % betyr hundredeler, så i formlene hvor vi bruker prosenten behøver vi ikke å dele på 100, sånn vi gjør når vi regner med papir og blyant. Her har vi en feriepengeberegning. Vi har fått oppgitt årslønn og feriepengesats. For å regne ut feriepengene for året etter, multipliserer vi disse tallene. Vi ser her at ved formelvisning står det 0,12 i cellen hvor vi hadde skrevet 12 %. Det er samme tallverdi.
For å regne skatt gjør du på nøyaktig samme måte, multipliserer bruttolønn med skattetrekksprosenten.
Når du skal ha et prosent-tillegg Ved overtidstillegg eller andre former for tillegg (søndagstillegg, helgetillegg, ettermiddagstillegg, e.l.) oppgir du prosenten i en celle og det opprinnelige i tallet i en annet celle, og for å finne den nye timelønna direkte kan du bruke følgende formel:
Grunnen til at vi her har skrevet (1+B2) er at vi bruker da en endringsfaktor. Vi vet at timelønna kan betegnes som 100 % og tillegget var 35 %, til sammen blir det 135 %, som er det samme som 1,35. Dette tallet kan vi bruke til å multiplisere med timelønna for å finne ny timelønn. I tilfelle prosentsatsen endres, bruker vi cellehenvisning i stedet for tallet inn i formelen.
Inndata og utdata Når du setter opp litt større beregninger i Excel bør du ha et område hvor du skriver inn informasjonen du får fra situasjonen, og et annet område hvor du lager utregningene, som da kun inneholder formler med cellehenvisninger. Dette kan kalles inndata og utdata.
Her har vi en lønnsberegning med overtidslønn og skattetrekk.
All informasjonen i den øverste delen har vi fått oppgitt fra situasjonen som er beskrevet. All informasjonen i den nederste delen er regnet ut ved å bruke tallene fra den øverste delen. Når vi ser på formelvisningen her ser vi at det bare er formler nederst.
Levering av Excel-oppgaver på eksamen Slik som med GeoGebra skal vi ikke levere selve Excel-filen på eksamen. Du må ha et Word-dokument åpent, og lime inn bilder der fra Excel-filen din. Først justerer du slik at det er oversiktlig og greit på en side. Er det en stor oppgave kan det hende du trenger fler. Ta et bilde av det du har gjort, du MÅ huske å få med tallene og bokstavene, altså "rad og kolonneoverskrifter".
Så skal du få frem formlene, det er disse som er viktige å ha med når sensor eller lærer skal vurdere hva du har gjort.
Dette kan du finne på menyen "formler" og så "vis formler". Eventuelt hurtigtast ctrl + shift + `\´
Excel justerer kolonnebredden når du har på formelvisning. Da kan du justere bredden ved å ta tak med musa mellom to kolonner og dra.